'
Affärssystem - En hel del rörande Affärssystem
Leverantörernas affärsidé gällande affärssystem!

Leverantörernas affärsidé gällande Affärssystem

Eftersom att införa ett nytt affärssystem är bland det svåraste mest riskfyllda ett företag kan ge sig in på har leverantörerna av affärssystem utvecklat en strategi och affärsidé för detta.

För att få kunden att välja just deras affärssystemsystem är ofta priset för affärssystemet rimligt men kostnad för att anpassa gränssnittet för de gamla system som kunden vill behålla är hög. Detta gör att flera kunder skaffar mer moduler i det nya affärssystemet än vad de annars avsett eller haft behov av. Detta ger inte kunden en högre investeringskostnad men långsiktigt högre supportavgifter för att hålla igång de införskaffade affärssystemet.

Ytterligare en kostnad som tillkommer vid implementation av ett affärssystem är att all gammal data måste konverteras och importeras till det nya affärssystemet. Eftersom detta inte går att offerera till fast pris på större företag så är kostnaden för detta oklar till dessa att det nya affärssystemet fungerar till 100%.

Supportavgifter eller servicekostnader är en årlig kostnad som man som kund betalar för att få tillgång till uppgraderingar, viss telefonsupport och dylikt, d.v.s. en årlig kostnad så länge du använder affärssystemet för att det ska fungera som ansett. Denna kostnad kan uppgå till så mycket som 25% årligen av ursprunglig investeringskostnad för affärssystemet.

En strategi som det större leverantörerna av affärssystem, med SAP, i spetsen använder sig av är att när en organisation bestämt sig för att investera i ett affärssystem så prisar leverantören in sig. När leverantören fått orderna så kommer den rörliga kostnaden för anpassning och konvertering av data rusa i höjden. Ju högre den rörliga kostnaden blir desto mer tjänar företag som t.ex. SAP. Förutom att tjäna mycket pengar på anpassningen av affärssystemet så finns det ingen kund i världen som vågar byta affärssystem och genomlida denna process en gång till vilket ger leverantören en monopolställning i fortsättningen. Eftersom leverantören av affärssystem vet att kunden inte vågar byta system kan supportavgifterna successivt höjas under decennier.Framgångsrika affärssystem

Framgångsrika Affärssystem

De som har varit mest framgångsrika med denna strategi är SAP Affärssystem. Om dessutom affärssystemet implementeras till en så hög slutlig kostnad och med så mycket problem för kunden att den ansvariga hos kunden får sparken, vilket är mer en regel än undantag, så kommer garanterat ingen i den organisationen föreslå att ett nytt affärssystem ska införas. Detta tryggar stora framtida supportavgifter.

Supportkostnaderna är faktiskt så stora och företag är så låsta till sina befintliga affärssystem att det finns koncerner som dammsuger marknaden på affärssystem, d.v.s. de köper upp tillverkare av affärssystem. Därefter minimerar de kostnaderna för support med att endast göra små ändringar och buggfixar. På detta sätt kan det under åratal ha stora intäkter och minimala kostnader. Att köpa ett affärssystem som ligger i denna typ av koncern kan vara förödande långsiktigt för företag som då tvingas byta system om ett antal år.

Ett företag som har över 50 affärssystem under sitt paraply är Infor som hela tiden förhandlar om att köpa nya affärssystem. Infor köpte för ett antal år sedan Baan som numera heter Infor LN som de satsar utveckling på. Flertalet av de övriga affärssystemen som Infor äger utvecklas inte alls. Infor planerar även nu att köpa Lawsons affärssystem (med bland annat Movex från tidigare Intentia) för 1.8 billion dollar.